darmklachten

Berenkoog 35
1822 BH Alkmaar
t: 06 447 944 94

Osteopathie bij darmklachten

Veel mensen lopen rond met darmklachten. Vaak zelfs zonder dat ze zich er zelf bewust van zijn. We hebben het niet vaak met elkaar over onze ontlasting, dus hoe kunnen we dan weten wat gezond is in dat opzicht. Iemand met gezonde darmen:

  • Gaat minimaal een keer per twee dagen naar het toilet om te poepen
  • Hoeft niet te persen
  • Heeft niet veel last van gasvorming en winden laten
  • Heeft ontlasting met een redelijk constante consistentie, ofwel mooie stevige maar niet te harde ontlasting
  • Heeft niet of nauwelijks last van buikpijn

Darmklachten

Toch zijn er ontzettend veel mensen voor wie dit bovenstaande rijtje niet opgaat. Die vaak last hebben van verstopping (constipatie) of diarree. Die regelmatig buikpijn hebben of vaak last van een opgezette buik. Vaak wordt gedacht dat dat heel normaal is. Want vader of moeder of opa had het ook al…

Veel mensen met darmklachten krijgen de diagnose prikkelbare darmsyndroom (pds) of spastische dikke darm. Vaak wordt daarbij gezegd dat het onschuldig is en dat je met de klachten maar moet leren leven.

In het algemeen hebben vrouwen overigens vaker last van darmklachten dan mannen. Toch is het hebben van darmklachten niet iets om zomaar te accepteren. Je darmen zijn namelijk heel belangrijk voor je algehele gezondheid. Je darmen vormen een belangrijke barrière tegen indringers en een zeer groot deel van je totale immuunsysteem.

Er zitten meer goedaardige bacteriën in je dikke darm dan je cellen in je hele lichaam hebt. Het is niet voor niets dat de darmen wel eens de hersenen van je buik worden genoemd.

Gezonde darmen hebben een goede doorbloeding nodig, plus een optimale aansturing vanuit je zenuwstelsel. Daarnaast moet er een bepaalde beweeglijkheid zijn van de darmen ten opzichte van de omgeving in de buik. Dat betekent dus dat je darmen niet verkleefd mogen zijn met een ander orgaan, of met bijvoorbeeld een spier of je bekken.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor je lijf. Veel andere klachten komen dan ook voort uit het niet goed functioneren van je darmen. Zo wordt bijvoorbeeld ook de oorzaak van lage rugpijn vaak gevonden in een niet optimale werking van de darmen.

Ook vermoeidheid, hoofdpijn en een heleboel andere lichamelijke klachten kunnen te maken hebben met niet goed functionerende darmen.

Osteopathie bij darmklachten

Osteopathie kan in veel gevallen helpen om darmklachten te verlichten of op te lossen. Wilt u weten wat osteopathie voor ú kan doen? Maak gerust een afspraak voor een oriënterend gesprek. Hoe vroeger eventuele darmklachten worden aanpakt, hoe beter voor de gezondheid.

Darmklachten en voeding

Overigens speelt ook voeding een belangrijke rol bij het goed functioneren van je darmen. Zo is het belangrijk om voldoende vezels te eten uit bijvoorbeeld groenten en fruit; plus voldoende gezonde vetten, zoals olijfolie en vette vis. Suiker en suikerhoudende producten kun je het beste vermijden. En ook zuivelproducten hebben bij veel mensen geen goede invloed op de darmen.

Verder is het van groot belang om voldoende water te drinken (6 glazen per dag) en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Maar ook stress heeft een negatieve invloed op de darmwerking. Het is daarom raadzaam om, in combinatie met de osteopatische behandelingen, ook uw eet- en leefstijl eens onder de loep te nemen.