Osteopathie geniet steeds meer naamsbekendheid in de sportwereld omdat veel topsporters deze behandelmethode toepassen bij hun revalidatie maar vooral ook ter preventie van klachten. In het profvoetbal gaan bekende voetballers zoals Arjen Robben geregeld langs een osteopaat om hun lichaam topfit te houden.
Osteopathie kan sporters goed helpen met bestaande blessures, maar vooral ook helpen blessures te voorkomen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Sporters vragen veel van hun lichaam om tot een maximale prestatie te komen. Door bewegingsbeperkingen aan te pakken middels verschillende technieken, is het lichaam in staat om volledig ‘vrij’ te bewegen en kan het zichzelf corrigeren door een goed compensatiemechanisme. Hierdoor is het lichaam in staat een stootje op te vangen zonder te blokkeren of pijnloos een grens te verleggen.
Een sportblessure kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Dit heeft vaak te maken met overbelasting. Toch zijn er veel sporters die herhaaldelijk blessures krijgen, ondanks dat ze de nodige rust inbouwen. Vaak is er dan meer aan de hand dan een lokale (over-)belasting. Het kan namelijk zijn dat een spier zich anders gaat gedragen, doordat er een gewricht niet goed beweegt of niet voldoende mobiel is.
Liespijn is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem bij sporters. Naast de klassieke oorzaken zoals een spierscheur, overbelasting of een liesbreuk, bestaan er heel wat andere problemen die verantwoordelijk kunnen zijn voor deze klacht. Een letselketen die vaak terugkomt, is een mobiliteitstekort tussen het schuifvlak van de nier en de heupbuiger. Dit kan bijvoorbeeld komen door te weinig vochtinname, littekenweefsel na een operatie maar ook door een mechanisch trauma op de nierstreek (bv bij basketbalspelers door repetitief te springen of door een trauma op de rug). De behandeling zal erin bestaan om eerst deze blokkade van de nierstreek los te maken met enkele technieken, waardoor de heupbuiger terug kan ontspannen en vervolgens de rug en bekkenregio vrij te maken.
Nekproblemen bij voetballers zijn ook veelvoorkomend. Ze kunnen ontstaan door een trauma op het voorhoofd door te koppen. Maar evengoed ook door een verstuiking van de enkel waarbij de statiek van het lichaam zich aanpast en de nek moet compenseren om het lichaam in evenwicht te houden.
Soms is de oorzaak dus lokaal en gemakkelijk te vinden, maar niet altijd. Het is de taak van de osteopaat te zoeken waar de primaire oorzaak zit van een terugkerende klacht/ontsteking/overbelasting.
Eén van de redenen waarom heel wat (top)sporters de weg naar osteopathie hebben gevonden, is omdat ze veel sneller van hun klachten af geraken. Ook het preventief onderhouden van het lichaam wordt in de sport als heilzaam gevonden. Met enkele behandelingen per jaar kun je namelijk heel wat leed voorkomen. Dit geldt voor zowel recreatieve sporters als voor professionele sporters.