ostheopathie

Berenkoog 35
1822 BH Alkmaar
t: 06 447 944 94

Dit is ostheopathie

Osteopathie is een manuele geneeskunde. Dit betekent dat een osteopaat alleen zijn handen gebruikt bij het onderzoek en de behandeling. De osteopathie ziet het lichaam als één geheel. Als osteopaat kijk ik dus naar de mens als geheel en naar de onderlinge samenhang tussen de drie belangrijkste systemen in het lichaam. Dat zijn het centraal zenuwstelsel, de organen en het bewegingsapparaat (je botten, spieren en gewrichten).

Omdat de verschillende systemen allemaal invloed hebben op elkaar, is de behandeling altijd gericht op je hele lichaam en dus niet alleen op dat deel van het lichaam dat klachten geeft. Problemen hebben namelijk vaak hun oorsprong in een ander deel van het lichaam dan waar je het voelt.

Grondlegger ostheopathie

De grondlegger van de osteopathie was de Amerikaanse arts Andrew T. Still. Still kwam eind negentiende eeuw tot het voor die tijd geheel nieuwe inzicht dat beweeglijkheid cruciaal is voor het menselijk lichaam. En dat geldt voor alle onderdelen. Niet alleen de onderdelen van je lichaam die je bewust beweegt, zoals je armen en benen, maar ook bijvoorbeeld je organen, moeten een bepaalde beweeglijkheid hebben. Mankeert er iets aan die beweeglijkheid, dan heeft dat een negatief effect op de gezondheid.

Osteopathie is een samenvoeging van de twee Griekse woorden ‘osteon’ en ‘pathos’. ‘Osteon’ betekent bot en ‘pathos’ betekent gevoel: osteopathie betekent letterlijk het voelen van de (beweeglijkheid van) botten. Daaruit blijkt wel dat de naam enigszins verouderd is en niet meer geheel de lading dekt. Osteopathie is vandaag de dag immers véél meer dan dat.

Still zocht dus naar therapeutische behandelingen om de beweeglijkheid van de verschillende onderdelen van het lichaam te kunnen herstellen. Daarbij gaat osteopathie uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het is een behandelwijze waarmee je het lichaam de gelegenheid geeft zichzelf te helen, door de beweeglijkheid weer terug te brengen in de verschillende onderdelen.

In de loop der jaren is osteopathie uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde en effectieve behandelwijze.

Wat houdt de behandeling in?

Een osteopaat doet manueel onderzoek naar de beweeglijkheid van de diverse structuren en weefsels en herstelt daar waar nodig de mobiliteit. Door klachten niet symptomatisch te benaderen maar in een zo breed mogelijk perspectief te plaatsen kan osteopathie erg effectief zijn onder andere bij chronische klachten. Osteopathie is een veilige behandelmethode. Bij de geringste twijfel omtrent de aanwezigheid van pathologie zal een osteopaat onmiddellijk doorverwijzen naar een medicus.

Osteopathie helpt bij een lange reeks zeer uiteenlopende klachten zowel bij volwassenen als kinderen en pasgeboren baby’s. Lees meer op deze pagina: